djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Mat och ämnen som är giftiga för hunden

By • May 2nd, 2020 • Category: hund

 

Choklad

Choklad innehållet teobromin och koffein som är giftigt för hundar. Hur mycket choklad en hund klarar är individuellt och beror på hur stor hunden är.

En hund på 10 kilo kan t.ex. äta 12-40 gram mörk choklad eller 100 gram ljus choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.

Symtom: Kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning m.m. Kan även leda till dödsfall.

Deg

Jäsande degar är inte bra för hundar att äta. Degen jäser i magen på hunden och det bildas alkohol. Tillståndet är sällan livsfarligt men kan skapa stort obehag för din hund. Var därför noga med att ställa degen utom lukt- och räckhåll för din hund.

Göra själv: Håll din hund under uppsikt så att hunden inte skadar sig. En berusad hund kan lätt göra sig illa i exempelvis trappor och på bordskanter. Vissa hundar kan även bli aggressiva när de blir berusade då de är en obehaglig situation för dem.

Symtom: Ostadighet, vinglighet med mera.

Ekollon

Ekollon innehåller tannin som hundar är känsliga för då det är frätande. Får hunden i sig en hög dos kan det vara dödligt. En hund på ca 10 kilo kan t.ex. bli förgiftad av att äta  fem till tio ekollon.

Symtom: Trötthet, minskad/ingen aptit, feber, förstoppning, tjärliknande diarré, njurskada, leverskada med mera. Kan även leda till dödsfall.

Getingstick

Ett getingstick eller andra insektsbett eller stick brukar inte vara farligt för hunden. Men hundar kan precis som människor vara överkänsliga mot exempelvis getingstick och därför få en allergisk reaktion. En hund kan, utan att vara överkänslig, även drabbas av en allergisk reaktion om den blir stucken ett flertal gånger. Jordgetingstick framkallar oftare allergiska reaktioner då de är mer “aggressiva” än vanliga getingar.

Göra själv: Håll din hund under uppsikt. Upptäcker du några tecken på allergisk reaktion kontakta veterinär för rådgivning eller uppsök din veterinär vid stora besvär.

Symtom: Lokal svullnad, ömhet, kräkningar, andningsbesvär med mera.

Glykol

Glykol är mycket giftigt för hundar, även i liten mängd. Kylarvätska och spolarvätska är exempel på vätskor som innehåller glykol. Glykol är väldigt sött och hundar brukar tycka att det är gott att slicka i sig. Om en hund fått i sig glykol bildas kristaller i njurarna.

Göra själv: Uppsök veterinär vid misstanke om glykolförgiftning.

Symtom: Ökad törst, ökad urinering, vinglighet, nedsatt njurfunktion med mera.

Kakao

Kakao innehållet teobromin som är giftigt för hundar. Hur mycket kakao en hund klarar är individuellt och storleksberoende.

Symtom: Kräkningar, buksmärtor, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning m.m. Kan även leda till dödsfall.

Lök

Lök innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Det är svårt att veta hur mycket lök som kan leda till förgiftning. Ge därför inte din hund någon form av lök.

Symtom: Diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor m.m. Kan även leda till dödsfall.

Nötter

Macadamianötter anses vara extra giftiga för hund. Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning hos din hund.

Symtom: Minskad aptit, kräkningar, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, diarré, magproblem, vinglighet, slöhet, förlamning m.m. Kan leda till dödsfall.

Paddor

Paddor har körtlar under huden som utsöndrar ett gift som hundar är känsliga för. Giftet är inte så starkt på svenska paddor, men din hund kan ändå drabbas av padd-förgiftning. Din hund kan bli förgiftad av att tugga eller slicka på en padda. Denna typ förgiftning är oftast inte farlig utan mest besvärande för hunden.

Göra själv: Inspektera hunden, framförallt i munhålan. För det mesta behöver du endast hålla din hund under uppsikt. Blir hunden kraftigt påverkad kan man kontakta veterinär.

Symtom: Ökad salivutsöndring, minskade pupiller med mera.

Russin

Intag av vindruvor/russin kan orsaka akut njursvikt hos hund. Det saknar betydelse om druvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda. Den exakta mekanismen bakom den toxiska effekten är inte känd, inte heller varför vissa individer är känsliga för vindruvor/russin medan andra inte är det.

Symtom: Dominerande symtom är kräkning som uppkommer 2 till 48 timmar efter intag, ibland kombinerat med snabbt insättande diarré. Buksmärta, ataxi (vinglighet) och svaghet kan uppkomma inom 24 timmar, men i de flesta fall tar det upp till 5 dagar innan dessa symtom kommer.

En hund med akut njursvikt orsakad av vindruvor/russin kräver tidigt insatt behandling med framkallande av kräkning, upprepade givor av medicinskt kol, vätskebehandling samt intensiv övervakning som ofta sträcker sig över flera veckor. Trots insatt behandling är dödligheten hög.

Råttgift

Råttgift innehåller ämnen som försämrar blodets förmåga att koagulera. Om din hund fått i sig råttgift kan det leda till inre blödningar. Detta tillstånd kan vara livshotande.

Det nya råttgiftet godkändes för ett par år sedan och innehåller ämnet alfakloralos som kan orsaka kramper och medvetslöshet hos hundar. Det som gör just produkter som innehåller alfakloralos farliga är att det inte finns något motgift. Symptomen kommer fort och en förgiftad hund kan bli dåsig, få kramper och nedsatt reaktionsförmåga. I värsta fall blir den medvetslös.

Den senaste tiden har det hänt att veterinärer fått in medvetslösa hundar som ätit av giftet. Var därför vaksam på din hund när ni promenerar på platser där det är möjligt att råttgift finns utlagt. Den största risken är att nyfikna hundar får i sig giftet direkt, men de kan också påverkas om de äter möss eller råttor som i sin tur fått i sig giftet.

Göra själv: Råttgift kan vara olika farligt beroende på innehåll, ta därför reda på vilken sort din hund har ätit. Ta med förpackningen till veterinären.

Symtom: Blödningar ur nos, munhåla och svalg. Blåmärken, inre blödningar, blod i avföring m.m. Kan leda till dödsfall.

Salt

Om din hund får i sig för mycket salt kan den drabbas av saltförgiftning. Din hund kan ha druckit saltvatten eller ätit salt mat som kan försätta din hund i det tillståndet. Det händer att vissa ger salt som kräkmedel till sin hund, vilket alltså kan vara direkt livsfarligt framför allt för små hundar.

Symtom: Diarré, kräkningar, seghet, stelhet, kramper med mera.

Snigelmedel

Användning av snigelmedel blir vanligare då ”mördarsniglar” blir ett allt större problem i Sverige. Bekämpningsmedlen är dock farliga för våra hundar.

Symtom: Ökad salivutsöndring, kramp, feber, styvhet i kroppen, små pupiller med mera.

Svamp

Giftig svamp är farligt för hundar. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Om du misstänker att din hund ätit giftig svamp är det viktigt att kontakta veterinär så fort som möjligt.

Symtom: Kräkningar, diarré, skakningar med mera.

Vindruvor

Intag av vindruvor/russin kan orsaka akut njursvikt hos hund. Det saknar betydelse om druvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda. Den exakta mekanismen bakom den toxiska effekten är inte känd, inte heller varför vissa individer är känsliga för vindruvor/russin medan andra inte är det.

Symtom: Dominerande symtom är kräkning som uppkommer 2 till 48 timmar efter intag, ibland kombinerat med snabbt insättande diarré. Buksmärta, ataxi (vinglighet) och svaghet kan uppkomma inom 24 timmar, men i de flesta fall tar det upp till 5 dagar innan dessa symtom kommer.

En hund med akut njursvikt orsakad av vindruvor/russin kräver tidigt insatt behandling med framkallande av kräkning, upprepade givor av medicinskt kol, vätskebehandling samt intensiv övervakning som ofta sträcker sig över flera veckor. Trots insatt behandling är dödligheten hög.

Värktabletter

Värktabletter ämnade för människor skall aldrig ges till hund utom på direkt rekommendation av veterinär, t.ex.  Alvedon (paracetamol)  och Bamyl (acetylsalicylsyra). Doseringen skiljer sig mellan människa och hund och behöver därför fastställas av en veterinär. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning hos hund.

Symtom: Vid överdos av paracetamol : leverskador, försämrad syretransportering i blodet m.m. Acetylsalicylsyra: kan ge kräkningar och diarré.

Xylitol

Xylitol är farligt för hundar då det sänker blodsockernivån och kan förgifta din hund. Tandkräm, tuggummi, godis och lättprodukter är exempel på produkter som innehållet xylitol. Hur mycket xylitol en hund klarar är individuellt och storleksberoende. Ge därför aldrig din hund något som innehåller xylitol.

Risk för hypoglykemi ses om dosen xylitol överstiger 0,1 g/kg kroppsvikt. Detta motsvarar 2-3 xylitoltuggummin till en hund med 10 kg i kroppsvikt. Ett stort intag anges vara mer än 0,5 g/kg kroppsvikt.

Symtom: Kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper, medvetslöshet med mera. Kan leda till dödsfall.

Leave a Reply