djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Kostnad att köpa och ha en hund

By • Mar 5th, 2013 • Category: hund

Vad kostar det att ha hund?
En renrasig hund kostar mellan 7 000 kronor och 15 000 kronor. Priserna varierar beroende på ras och uppfödare.

En del leksaker och tillbehöer tillkommer också naturligtvis.  . Matskålar, leksaker, borstar, hundbur och koppel etc  så där får man räkna med ytterligare några tusen i engångskostnad.

En annan  kostnad är försäkringen.  Premien är beroende på ras men man får räkna med någon eller några tusenlappar per år.  Om man väljer att inte har försäkring rinner ofta tusenlapparna iväg  om det händer en  olycka eller om hunden blir sjuk. En försäkring täcker dock inte allt.  Mediciner täcks t.ex. inte av en normal försäkring och självrisken kan ofta vara hög vid olika tillbud.  Hunden ska normalt vaccineras också en gång per år och det är är förebyggande vård som heller inte täcks av försäkringen.

Sedan måste hunden naturligtvis äta också.  Här beror kostnaden på hundens storlek och vilken sorts foder du ger den.  Hur  pass aktiv den är och vilken kvalitet det är på fodret påverkar också matåtgången men någon tusenlapp per år försvinner snabbt  i matkostnader.

Köper du en hund av trimras tillkommer kostnaden för att trimma hunden ett antal gånger per år, eller  så lär du dig att göra det själv.

Du kommer med all säkerhet att behöva gå en eller flera kurser tillsammans med din hund. Avgiften för kursen kan variera kraftigt  men  räkna med några tusen om du är nybölrjare. Väljer du att  ställa ut eller tävla med din hund tillkommer ytterligare  kostnader.

Så räkna med att under det första året kan det gå  åt ungefär lika mycket i övriga kostnader, utöver inköpspriset  som det du betalar för hunden.

Leave a Reply