djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Att skaffa hund

By • Mar 18th, 2013 • Category: hund

Att skaffa hund
Det är mycket man bör tänka på innan man skaffar hund. Några saker att fråga er innan ni skaffar hund och viktiga saker att tänka på när man vill skaffa hund.

Vill alla i familjen ha hund?
Detta är den första frågan att svara JA på. Är inte alla överens finns det stor risk att hunden så småningom leder till irritation inom familjen. En hund märks, hur liten den än är! En mycket vanlig kommentar är att barnen så gärna vill ha hund. Det är visst bra för barn att växa upp med hund/djur. Barnen lär sig både att visa hänsyn, ta ansvar och känna empati, men det är alltid de vuxna som har huvudansvaret för djuret! Även om barnet lovar aldrig så stort att alltid gå ut med hunden så förändras barnets villkor med åldern. Detta inser vi som vuxna, men det är inte rimligt att begära det av barnen.

Hela familjen bör vara överens om att skaffa en hund

Har vi råd att ha en hund?
En renrasig hund kostar mellan 7 000 kronor och 15 000 kronor. Priserna varierar beroende på ras och uppfödare.  Sedan får man räkna med att man får betala lika mycket till i övriga kostnader under det första året.

Har vi tid att ha hund?
Hunden är ett mycket socialt djur som vill ha sin flock samlad runt sig för att må bra. En hund trivs inte med att ligga ensam hela dagarna.

En vuxen hund bör  vara ensam max 5 timmar per dag. Då avses inte att någon kommer och tar ut hunden på en promenad efter 5 timmar och sedan lämnar den ensam igen. Det är inte heller att rekommendera att lägga ansvaret för hundens rastning och sällskap på barnen.  En valp måste du lära att vara ensam. Så fort valpen kommit till den nya familjen och gjort sig hemmastadd börjar denna träning. Det tar tid att avancera från att gå ut och hämta tidningen till att vara borta 5 hela timmar från hunden. Här gäller det att planera så man kan vara hemma ett tag med valpen. Du kan inte räkna med att din valp finner sig i att vara ensam flera timmar om dagen från början.

En hund ska rastas mer än en gång varje dag. Minst en av promenaderna ska vara längre tur.
De flesta hundar behöver också borstas varje dag.

Förutom rastning och skötsel kräver hunden att få vara med familjen – flocken. Det är inte rätt att utestänga hunden från gemenskap genom att t ex tvinga hunden vara i köket när resten av familjen är i vardagsrummet.

Valp eller vuxen hund?
Valpar är otroligt söta, men också väldigt besvärliga.  De biter i allt och  kissar och bajsar överallt.  Valpperioden är jobbig, men går förhållandevis snabbt över. Det tar oftast bara några veckor innan valpen är ganska rumsren, och bara nafsar ibland. Efter det kommer tandbytningsperioden  då hunden byter tänder och därmed också  kliar av valptänderna på  möbler, skor och annat bitvänligt.  Sedan är det mysigt i flera veckor när träningen går bra och valpen har funnit sin plats i familjen. Därefter börjar könsmognaden, hormonerna börjar spöka och valpen kan verka ha glömt mycket av det som den har lärt sig. Även denna tid är över på några veckor. Så räkna med mycket jobb med en valp, men det är klart att det är mycket mys, lek och roliga stunder också.

Skaffar du en vuxen hund får du en hund med ”färdiga” idéer om hur saker och ting ska vara. Det är dock inte alltid som dessa idéer stämmer överens med dina egna.

Tik eller hane?
Om man väljer en han eller hon hund är en smaksak. En tik löper 2-3 gånger per år vilket kräver lite extra arbete.

Med en hanhund slipper du alla löp så till vida att du inte behöver stå ut med blodfläckar. Däremot finns det stor risk att du ändå blir medveten om när kvarterets alla tikar löper. Hur pass påverkad din hanhund är av löptikar styrs av hormonerna. Om hanhunden är kastrerad slipper man det problemet.

Renrasig eller blandras?

Eftersom de renrasiga hundarna avlats under årtionden och ibland århundraden har de sina välkända specifika egenskaper. Om man väljer en blandrashund bör man se till att  man inte väljer en korsning av två hunder där dessa rastypiska egenskaper  är motstridiga – t ex bör man inte para en vallhundsras med en drivande jakthundsras. Det är naturligtvis  svårt att gissa vilka raser som kan passa bra ihop när de korsas men om du väljer en blandrashund är det bra att känna till vad som är rastypiskt för de raser som din valp är en korsning av.

När det gäller blandraser är det även så att du är begränsad om du vill tävla eftersom det finns en gräns för hur långt du kan avancera med din hund. Du kan inte heller ställa ut din hund på utställningar och få den bedömd enligt standard.

Vilken ras ska jag välja?
Det finns över 200  raser i Sverige Det är bra att gå på utställningar och titta på hundar, läsa böcker eller titta på internet.
När du så bestämt dig för en eller flera raser som verkar passa dig,  kontakta en rasklub  för dessa raser och förhör dig om rasen. Det finns för- och nackdelar med alla raser. Om den person du pratar med enbart har positiva saker att säga om sin ras bör du ta kontakt med fler personer inom rasen.

Kontakta även försäkringsbolagen och fråga om rasen. Det finns vissa raser som har fler ärftliga sjukdomar än andra och detta kan innebära en betydligt högre försäkringspremie

Hur hittar jag rätt uppfödare?
Nu har du kommit så långt att du bestämt dig för en ras gäller det att hitta rätt djur. Kennelklubben  har en lista  på alla registrerade kennlar i Sverige.   Ring till flera uppfödare. Presentera dig ordentligt och be att få komma och hälsa på. Titta på de vuxna djuren på  kenneln.  Det är viktigt att du tycker om föräldrarna, framför allt tiken, eftersom det oftast är henne valparna präglas mest på. Dessutom är det viktigt att du får ett bra förtroende för uppfödaren.

Ställ många frågor till uppfödaren både om rasen i allmänhet och uppfödarens hundar i synnerhet.

Vilken valp ur kullen ska jag välja?
När så valparna är födda återstår det att välja ut vilken valp du ska ha. Sättet att fördela valpar skiljer sig mellan uppfödare. Vissa uppfödare låter köparna välja efter en turordningslista men det kan även vara så att uppfödarna själva fördelar valparna till köparna. Detta är ofta att föredra eftersom uppfödaren bäst känner sina valpar. Har du varit helt ärlig när du berättat om dig själv och vad du vill med din hund så är detta nog den största chansen för dig att få ”rätt” hund. Fråga uppfödaren hur just denna kennel gör när du ställer dig i kö.

Tidigast när valpen är 8 veckor får den lämna uppfödaren. Många uppfödare väntar till valpen är 9-10 veckor.
Valpar som tas tidigare kan i värsta fall få stora sociala problem eftersom de inte fått möjlighet att lära sig allt det viktiga tiken lär ut under tiden de är tillsammans.

Passa på att gå någon förberedande kurs innan du får hem din valp. På så sätt är du bättre förberedd för den omvälvande upplevelse det faktiskt är att få hem valpen. Det är mycket att tänka på och det är bra att vara väl förberedd när du hämtar din valp. Vänd dig till den lokala Kennelklubben för att förhöra dig om förberedande valpkurser.

Vad ska jag tänka på när jag hämtar valpen?
Du ska ha ett köpeavtal. Dessa rekvireras genom Kennelklubben och det är uppfödaren som ser till att dessa finns.

Du ska få valpens registreringsbevis. Detta fungerar som valpens identitetshandling.

Valpen ska vara id-märkt.

Du ska få ett veterinärintyg i original. Detta intyg visar att valpen är besiktigad och eventuella  ”fel” står på intyget. Det får inte vara äldre än 7 dagar. Godkänn inte  ett intyg som är äldre – då kan du få problem med din försäkring längre fram.

Du ska få en skrift med råd angående skötsel och utfordring av valpen.

Vilka krav ställs på hundägare?
Hundägaren har strikt ansvar för sin hund. Detta betyder att jag som hundägare är ansvarig för allt min hund ställer till med.

I de kommunala ordningsstadgorna även kallad ”hundstadgan” står reglerat var jag får rasta min hund och var det är upplockningstvång mm.

Lagen om tillsyn över hundar och katter handlar om hur tillsynen ska ske, dvs. att hund sak hållas under sådan tillsyn som det behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Här står det även reglerat om vad som gäller för hund som är att anses som bitsk.

I Jaktlagen står det bl. a. att hundar under tiden från den 1 mars till den 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att de hindras löpa lösa i marker där det finns vilt. Även om din hund inte biter vilt så kan det räcka med att den skrämmer viltet för att de ska överge eller döda sina ungar.

Dessutom står det i Djurskyddslagen reglerat förhållandet mellan människor och bl. a hundar till skydd för hundarna.

Du är skyldig att hålla din hund id-märkt, antingen genom ett chip eller en märkning i örat. Registrera din hund både hos Jordbruksverket och hos Kennelklubben.

Leave a Reply