djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Akvariefiskar – Guppies

By • Mar 6th, 2022 • Category: fisk

Guppyn är en vanlig akvariefisk då de är praktfulla, små och lättskötta.

Handelsnamn: Guppy
Vetenskapligt namn: Poecilia reticulata (Tidigare vetenskapligt namn: Lebistes reticulatus och Acanthocephalus guppii )
Engelskt namn: Guppy
Familj: Poeciliidae
Grupp: Levandefödande Tandkarpar
Ursprunglig världsdel: Sydamerika
Utbredning: Från Centralamerika till norra Sydamerika
Längd: 3 – 6 cm
Akvariets minimum krav: Minst 40 liter
Vattentemperatur: 20 – 29 °C
Vattnets pH- värde: 6,0 – 8,0

Guppyn är den näst vanligaste akvariefisken. Guppyn är praktfull och har många olika färger. Nästan alla guppyhanar ser olika ut i färg och form med sina praktfulla fenor. Hanarna uppvaktar honorna nästan hela tiden. Om du inte har fler honor än hanar kan det leda till att honorna lätt blir stressade då hanarna är mycket aktiva.

Honan är lite större och tjockare än hanen. Hanen är mer färgglad än vad honan är. Hanen har också ett gonopodium (hanens könsorgan) under buken.

 

Guppyn går bra att ha i ett sällskapsakvarium på minst 40 liter. Akvariet ska innehålla en hel del växter, så att ynglen kan gömma sig. Javamossa och Jättegälört är två bra exempel. Andra  snabbväxande växter som är bra i uppstarten av akvariet är t.ex. vattenpest (Egeria densa) och Hygrophila polysperma.

Om man inte vill ha grus i hela karet, kan man ha växter i någon mindre blomkruka, fylld med grus. Vill man ha ett mer lättskött akvarium utan grus kan man ha växter som kan flyta och klarar sig bra utan grus, tex hornsärv, flytormbunke, Najas, vattenpest eller javamossa. Guppys klarar sig också bra helt utan växter om man har bra luftning och filter, men det ser ganska tråkigt ut och för guppyungarna är det  bra att ha växterna att gömma sig vid.

Det är också viktigt att byta vatten i akvariet med jämna mellanrum.

Foder till guppy

Guppys är allätare. Som basfoder kan man använda flingfoder. Tänk på att smula sönder det i små bitar, eftersom Guppys har små munnar. Är inte fiskarna hungriga när det är dags för utfodring har man gett för mycket mat eller så är fiskarna sjuka. Som tillskott kan man ge frysta röda mygglarver eller Artemia (smådjur), som du kan köpa i din akvarieaffär. Du kan också ge levande foder.  Mata bör man göra en till tre gånger om dagen i små mängder. Man ska mata så mycket som de hinner äta upp på några minuter. Om maten hinner sjunka till bottnen har man matat för mycket.
En guppy klarar utan större problem att vara utan mat i ca 14 dagar.

Odling av guppy

Guppyn är en mycket produktiv liten fisk. Guppys är levandefödande tandkarpar med s.k. inre befruktning. Det innebär att guppyn “ruvar” sina ägg inne i magen och ungarna föds samtidigt som äggen kläcks.  Det räcker med en befruktning för att ge flera kullar. Det kan bli uppemot 40 yngel per lek. Ynglen är då nästan färdigutvecklade och de börjar genast äta samma slags mat som sina föräldrar. Men tänk på att smula fodret i småbitar, för att det ska passa ynglen. Om man vill behålla ynglen så bör man flytta dem till ett eget akvarium, eftersom föräldrarna brukar äta upp en del av dem. Det går också bra att ha kvar ynglen i samma akvarium som föräldrarna, men tänk då på att ha mycket växter (gärna flytväxter) så att de kan gömma sig. Även andra fiskar t.ex. ciklider  och labyrintfiskar (t.ex kampfiskar och guramis) äter gärna guppyungar.

Guppy yngel blir könsmogna efter 1 – 3 månader. Förr i tiden odlades den mycket tåliga arten så hårt att den nu blivit ganska känslig. Guppys som är odlade i Europa är betydligt tåligare.

Vattenbyte
Man måste byta vatten i sitt akvarium med jämna mellanrum, men hur mycket beror helt på hur mycket fisk man har och hur stort akvariet är. En fjärdedel nytt vatten var eller varannan vecka brukar vara lagom om man har normalt med fisk. Om man har väldigt mycket fisk i akvariet måste man behöva byta mycket mer vatten, kanske hälften varje vecka. Det gäller helt enkelt att ju mer fisk du har per liter akvarievatten desto mer vattenbyten måste du göra. En gammal tumregel säger att 1 centimeter fisk för varje liter akvarievatten kan vara lagom. Det svenska kranvattnet är utmärkt och man behöver inte använda några vattenberedningsmedel vid vattenbyten.
När man byter vatten kan man tömma det gamla med hjälp av en slang ner i en hink. När man sugit i slangen och det börjar rinna ner i hinken fortsätter det att rinna av sig själv (en sughävert). Använder du en genomskinlig slang, ser du när vattnet kommer, och slipper att få mycket av det gamla vattnet i din mun. Då kan man använda slangen som en “dammsugare” och försiktigt suga bort så mycket lös smuts från akvarie. Det nya vattnet ska ha ungefär samma temperatur som det gamla vattnet (22-26 grader är lagom). Det räcker att känna efter med fingrarna för fiskarna klarar några graders temperaturskillnad. När man byter vatten kan man också passa på att göra rent glasväggarna från alger. Det gör man med en ren diskborste, svamp eller algskrapa. Akvariet behöver inte vara helt rent från smuts och alger då guppyna går gärna och äter alger från rutor och växter. Använd aldrig några kemikalier i akvariet, utan använd bara rena saker.
Storrengöring av akvariet görs kanske en gång per år, eller vartannat år. Man fångar upp fiskarna och växterna, slangar ut vattnet. Sedan tar man upp gruset i en lämplig behållare där man sköljer och tvättar gruset. Använd inte heller här några kemikalier, vilket kan döda fiskarna. När gruset är någorlunda rent lägger man i gruset igen, fyller på med vatten, planterar växterna och släpper i fiskarna.

 

Leave a Reply