djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Akvariefiskar – Guldfisk

By • Mar 6th, 2022 • Category: fisk

Handelsnamn: Guldfisk
(Latinskt namn: Carassius auratus auratus)
Grupp: Karpfisk

Guldfisken härstammar från den asiatiska silverrudan, en fisk som är nära besläktad med vår inhemska ruda. Portugisiska köpmän var de första som förde med sig guldfiskarna till Europa från Kina under slutet av 1600-talet.
Man har i Kina under århundradenas lopp odlat fram en rad avelsformer av guldfisken. Den vanligaste formen är slöjstjärten.

Guldfisken kan bli upp till 35 cm. Det är dock inte så vanligt att den blir så stor i ett akvarium.  Att se skillnad på könen är bara möjligt under fortplantningsperioden då hanen får små vårtaktiga utväxter på gällocken och i pannan.

Guldfisken trivs bäst i akvarium planterat med växter från kallare vatten, t.ex. vattenpest och vallisnerier. Den mår bra i temperaturer från
12-25 grader Celcius. Guldfisken kan matas med speciellt foder för guldfiskar, men är allätare.

Vid ca 10 cm längd blir guldfisken könsmogen. De är lättodlade i större akvarium och kan även förökas i trädgårdsdammar. Under mars till maj leker fiskarna. De vill då ha en temperatur på 20-24 grader Celcius. Ungarna är grå och får först sin färg efter några månader.

Leave a Reply