djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Undvika alger i akvarium / Bli av med alger i akvarium

By • Mar 1st, 2013 • Category: fisk

Ett av de vanligaste problemen bland akvarieägare är alger i akvariet.  Det ser inte särskilt trevligt ut och är inte nyttigt för fiskarna. Vi ger några tips hur du kan undvika alger i akvarium eller bli av med alger i akvarium om du redan har fått alger i ditt akvarium.

I ett nytt akvarium är det ofta svårt att helt undvika alger, eftersom vattenväxterna ännu inte vuxit sig tillräckligt stora. En lösning på problemet kan vara att låta växterna växa fritt ungefär en vecka innan man släpper ned de första fiskarna i akvariet. Man kan också välja växter som växer snabbt och tar upp mycket näring t.ex vattenpest. Det minskar algernas möjlighet att få näring och sprida sig. När sedan algerna varit borta ett tag kan man byta till mer långsamt växande växter.

En av de mest effektiva generella metoderna för att undvika alger i akvarier är att sätta in amanoräkor. Unga och små räkor fungerar ofta bäst. Räkna med ca 20 räkor på 100 liter vatten.
En annan metod är att sätta ut sniglar. Zebrasniglar anses vara de bästa sniglarna för algbekämpning och de är också vackra att se på.

Det finns  olika typer av alger som trivs i akvarier och de kan åtgärdas på lite olika sätt:

Bruna alger. Bruna alger sätter sig ofta som en brun beläggning på stenar, rötter och växter. Orsaken till uppkomsten av dessa alger är för lite ljus i akvariet.

Gröna alger. Gröna alger visar sig som en klar grön beläggning  på glas, växter, rötter och stenar. De  breder ut sig när man har för ljust i akvariet.

Blå alger. Blå alger liknar de bruna algerna, men är fetare i konsistensen. De frodas när man byter vatten för sällan eller utfodrar fiskarna för mycket.

Trådalger. Trådalger är långa trådaktiga alger, som fäster sig på vattenväxternas blad. Orsaken till uppkomsten av dessa alger är i regel en kombination av för mycket foder, dålig vattenväxling och för mycket ljus.

Leave a Reply