djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Kattöarna på Japan

By • Jan 6th, 2018 • Category: katt

Den japanska ön , är känd för sina många katter. Där går det sex katter på varje människa.

Det började för 380 år sedan då  fiskare för första gången flyttade till den lilla japanska ön Aoshima och hade med sig  katter för att hålla mössen ombord på fiskebåtarna i shakt.
I dag bor färre än 20 människor på ön men mer än 120 katter, alltså sex gånger fler än människorna.

Enligt japanska medier var det drygt tio år sedan som kattantalet exploderade. Ön är numera känd som “kattön” och lockar båtvis med turister.

 

Aoshima må vara mest känd, men det finns inte mindre än elva japanska öar där katterna dominerar.

 

Förutom Aoshima har japan tio andra öar som domineras av katter. Den näst kändaste är ön Tashirojima. Även där var det fiskare som tog med sig katterna för att skydda silkesmaskar, som användes för att göra nät, från möss. Även Tashirojima har en stadig ström av katturister och för husfridens skull har maninfört ett totalförbud mot hundar på ön.

Och det går ingen nöd på katterna. Både lokalbefolkningen och turisterna verkar tro att det ger tur att mata katterna så de brukar inte behöva gå hungriga. Trots det kan livet vara hårt för vildkatterna eftersom de är teritoriella och forskare som studerat dem upptäckte att den genomsnittliga livslängden för en katt på kattöarna är mellan tre till fem år, d.v.s. nästan tio år kortare än vad som är vanligt för tamkatter.

Leave a Reply