djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Tio oemotståndligt söta djurungar

By • Jan 7th, 2017 • Category: Djur

10. Tigerungar

Den ståtliga men utrotningshotade tigern finns bara i vissa delar av Asien. Som alla kattdjur föder den söta, fluffiga ungar som vill utforska och leka med allt i sin omgivning. Tigerungar är extremt livfulla, och en kull består vanligen av bara två eller tre ungar.

9. Igelkottsungar


Den lättigenkännliga igelkotten finns i delar av Europa, Asien och Afrika (och importerad till Nya Zealand). I Amerika, Australien och Japan finns inga vilda igelkottar alls. Igelkottsungarna föds med de karaktäristiska piggarna precis under huden, för att inte skada modern. Först efter att de nyfödda blivit tvättade för första gången börjar taggarna sticka fram.

8. Flodhästungar


Flodhästar lever på södra halvan av Afrika och är ett av världsdelens farligaste stora djur. De är mycket aggressiva mot människor och kan gå till attack helt utan anledning. De är duktiga simmare och spenderar en stor del av sina liv ståendes i vattendrag. Flodhästen är ett av de få däggdjur som föder sina ungar under vatten, och de nyfödda måste simma upp till ytan för att ta sina första andetag.

7. Lodjursungar

Lodjur är ett sällsynt kattdjur som lever på norra halvklotet. Det finns fyra arter, varav en, rödlon som finns i Spanien och Portugal, är akut hotad av utrotning. Lodjursungar må vara söta, men kan vara mycket vilda och aggressiva.

6. Vombatungar

Vombaten är ett australiensiskt pungdjur som påminner om en blandning mellan en liten björn och ett vildsvin. De har vassa tänder och långa klor, vilka de använder till att gräva omfattande tunnelsystem. Fullvuxna vombater kan väga uppåt 40 kg och blir lätt aggressiva om de blir provocerade. Ungarna kan tämjas så pass att de kan klappas och hållas i, men de blir allt självständigare och grinigare ju äldre de blir.

5. Pingvinungar

kejsarpingvinunge

Pingviner är icke-flygkunniga fåglar som främst lever på södra halvklotet. Galapagospingvinen bor dock precis norr om Ekvatorn. De är snabba och graciösa i vattnet, men charmigt klumpiga på land.

4. Tasmanska djävulsungar

Den tasmanska djävulen är ett pungdjur som bara lever på ön Tasmanien utanför Australien. Den blir ungefär lika stor som en liten hund, och karaktäriseras av sin svarta päls, kraftiga kroppsbyggnad, illaluktande odör, skrikande läte och aggressiva beteende. Den tasmanska djävulen är det djur som har det starkaste bettet i världen i förhållande till sin kroppsstorlek. Den kan tämjas, men är i regel vildsint och osocial och skulle därför passa dåligt som husdjur, trots sitt söta utseende.

3. Sälungar

Grönlandssälunge
Sälar finns över hela klotet, men främst i Arktis och Antarktis där de får leva mer ostörda från människan. Sälarna, och då särskilt pälssälarna, har sedan slutet av 1700-talet varit utsatta för en besinningslös jakt som först på senare tid blivit mer och mer reglerad. De är precis som pingviner skapta för att simma, medan särskilt ungarna, kutarna är så gott som hjälplösa uppe på land eller på isen.

2. Sengångarungar

Den utrotningshotade sengångaren lever i Sydamerikas regnskogar. Med sina specialanpassade klor klamrar den sig enkelt fast i grenar, och den spenderar större delen av sitt liv högt uppe i djungelns träd. Som namnet antyder rör sig sengångare väldigt sakta och ibland förflyttar de sig bara 1 m i timmen. Honorna föder ungefär en unge om året, men ibland tar det längre tid mellan parningarna då saktfärdigheten kan hindra dem från att träffa en hane på ett tag.

1. Utterungar

Uttrar finns på platser över hela världen, förutom i Australien, Antarktis och på avlägsna öar. Många av arterna är hotade, speciellt eftersom de spenderar mycket tid i vatten och därmed är känsliga för vattenföroreningar. Vuxna uttrar är skojfriska rovdjur som ibland sysselsätter sig med helt nyttolösa aktiviteter bara för nöjes skull. För att inte tala om valparna som är ovanligt aktiva och skojfriska.

Leave a Reply