djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

Ankor som husdjur

By • Jan 24th, 2013 • Category: fågel

Ankan tillhör inte det vanligaste husdjuret. Men  den som har en stor trädgård och tillgång till vatten kan mycket väl ha ankor som husdjur. De klarar av det svenska klimatet bra och kan ge en del ägg.

Ankor är relativt lättskötta. De äter sniglar och insekter och kan fungera ypperligt för att hålla efter sniglar och andra skadedjur utan att förstöra så mycket av odlingarna.  Ett oisolerat hus kan räcka för att ge dem tak över huvudet.

I den lilla trädgården kan man ha mignon- eller smaragdankor som väger mindre än ett kilo. Vill man ha stora ankor så finns exempelvis pekingankor eller rouenankor som väger ca 3,5 kg. Det finns också specialla raser som om de drivs kan lägga upp till 300 ägg per år och köttankor för köttproduktion. Köttankor är mycket effektiva när det gäller att omvandla foder till gott kött. 2,6 kgköpt foder blir till ca 1 kg kött.  Har du en damm som är full av andmat så rensar ankorna snabbt upp den.

Leave a Reply