djurwebb.se – Ditt djur på webben

Tips för katter, hundar, fåglar, gnagare, reptiler, fiskar, hästar och lantgårdsdjur

7 oemotståndligt söta djur

By • Jan 7th, 2017 • Category: Uncategorized

7. Panda

Pandan, eller jättepandan, lever i Kina. Den räknas som en björn, men till skillnad från alla andra björnar i världen äter den bara växter. Favoritmålet är bambu, och pandan kallades tidigare ofta för bambubjörn. Den är utrotningshotad, främst på grund av att den har för små ytor kvar att leva på, men också för att den jagas för sin päls. År 2007 fanns det färre än 1 600 vilda pandor kvar, men både Kina och resten av världen har de senaste åren gjort stora insatser för att rädda djuret. Idag finns det till exempel 40 pandareservat i Kina.

6. Koala

Koalan är ett pungdjur som lever i Australien. Den är inte släkt med björnen, men kallas ändå ibland missvisande för “koalabjörn” eller “pungbjörn”. Den spenderar nästan all sin tid uppe i träd, och sover i genomsnitt 19 timmar per dygn, på en gren eller i en trädklyka. När koalor väl rör på sig går det behagligt långsamt, föutom vid hotfulla situationer då de kan galoppera och klättra överraskande snabbt. De äter bara växter, och då allra helst bladen från vissa arter av eukalyptusträd. I början av 1900-talet utrotades nästan alla koalor på grund av pälsjakt. Idag tros det finnas uppåt 100 000 vilda koalor, och arten betraktas inte längre som utrotningshotad. Dock utgör nedhuggning av skogar, trafikolyckor, hundattacker och andra människofaktorer fortfarande faror för denna avspända trädkramare.

5. Musmaki

Musmakin (Mouse lemur på engelska) är en liten lemurer som, precis som alla andra lemurer, lever på ön Madagaskar. De olika arterna blir bara mellan 9 och 15 cm höga, om man inte räknar med svansen, och musmakier är därmed de minsta primaterna i världen (den allra minsta är arten Madame Berthe’s mouse lemur som i genomsnitt blir 92 mm lång). Musmakier är aktiva på nätterna och äter både växter och smådjur.

4. Hermelin

Hermelinen är ett mårddjur som finns över hela norra halvklotet. På sommaren är pälsen ljusbrun över ryggen och gulvit på magen, medan den på vintern är helvit. På svansen sitter dock alltid en karaktäristisk svart hårborste. Hermelinen är väldigt nyfiken och i Sverige kan den påträffas i öppen terräng t.ex.i  i fjällen.  Hermelinen är ett rovdjur som äter det mesta t.ex. smågnagare, harungar, fåglar och fågelägg. Den förväxlas ofta med vesslan, ett annat mårddjur som ofta lever i samma områden. Det enklaste sättet att skilja de två djuren åt är att det bara är hermelinen som har den svarta hårborsten på svansen.

3. Tröglori

Tröglorin (Slow loris på engelska) är en liten primat som lever i Sydostasien. Som alla andra i familjen lorier är de mest aktiva på natten. De rör sig bara något snabbare än en sengångare, men när de väl har smugit sig på sitt byte (insekter och andra smådjur) slår de blixtsnabbt till och greppar födan. Det är olagligt i hela världen att importera tröglorier, men på grund av deras gullighet har illegal husdjurshandel blivit ett stort hot mot djuret. Asiaterna tror också på en massa skrock förbundna till tröglorier, och kroppsdelar som sägs ha en helande verkan säljs ofta på marknader i Sydostasien.

2. Utter

Uttern är precis som hermelinen ett mårddjur. Den är dock mycket mer sällsynt och man uppskattar att det i Sverige bara finns mellan 1 500 och 2 000 vilda uttrar. Utterarten som lever i vårt land, Lutra lutra, finns även i andra delar av Europa och i Asien, men även där är den ovanlig. I Sverige är den fridlyst och rankas som sårbar av Internationella naturvårdsunionen, IUCN, och nära hotad i resten av Eurasien. Orsaken till det minskade beståndet är främst miljöföroreningar. Uttern är ett lekfullt rovdjur som spenderar mycket tid i vatten jagandes fisk. Den är en mycket skicklig simmare och kan hålla andan i upp till fem minuter.

1. Kattbjörn

Den söta kattbjörnen finns i Asien och kallas ibland för röd panda, “eldräv” eller firefox. Den är bara något större än en fullvuxen katt, och det är omstritt om arten ska klassas som en egen familj, eller delas in tillsammans med halvbjörnar eller björnar. Den lever på södra Himalayas sluttningar, upp till 4 800 m över havet, där den klättrar omkring i bambuträd och äter bambuskott eller fångar en och annan fågel. Kattbjörnen är utrotningshotad, men har de senaste 10 åren tack vare skyddsåtgärder ökat något i antal till nästan 10 000 individer. De största hoten mot djuret är förstöring av levnadsområden och pälsjakt, och man har infört avel av kattbjörnar i 30 djurparker världen över för att försöka hjälpa till att säkra beståndet.

Leave a Reply